Japonsko v Brně - Štětinová, Irena (2006)
Diplomová práce se skládá ze dvou ástí dokumentárního filmu a teoretického zakotvení. Dokument Japonsko v Brn je portrétem dvou osob, kteí žijí na hranici dvou zcela odlišných kultur japonské a eské. Teoretická ást se zabývá stejným tématem z pohledu sociologie, psychologie, historie a kulturní antropologie. Teoretická ást je rozdlena na ti samostatné celky, které by mly tvoit uritý rámec pohledu na tento konkrétní dokument. První ást se zamuje na dokumentární film jako takový, tedy co si pod tímto pojmem mžeme pedstavit, jaké je jeho poslání, jak vzniká a jaké významy mže pinášet. Druhá ást pohlíží na samotné téma filmu z nkolika rzných perspektiv. Tetí ást zastešuje a spojuje ob pedchozí. Ve form režijních poznámek a teoretické reflexe shrnuje zpsob, jak krystalizovalo téma dokumentu Japonsko v Brn, jak se postupn mnilo v píbh a jaká úskalí bylo nutné bhem natáení pekonat.