Geochemický vývoj důlních vod v OKD, a.s., Důl Lazy - Jarolím, Jan (2006)
Z důvodu zvyšující se radioaktivity v okolních vodách dolu Lazy, bylo v rámci této práce byla studována geochemická situace důlních vod , na základě již dříve provedených analýz. Sledovali se různé poměry analyzovaných prvků a jejich vazby na vodivost a pH důlní vody. Zároveň byli odebírány i vzorky vypouštěných důlních vod z vodní jámy Žofie, které vytékají do Petřvaldské stružky. Ze starších analýz se zjistilo, že důlní vody se dají rozdělit do tří typů podle vodivosti a zároveň se zde vyskytuje i další typ vody, který se liší chemismem. Tento typ by mohl být teoreticky vodou, která přivádí radioaktivitu do důlních vod. Tato skutečnost si musí vyžádat v dalších výzkumech speciální pozornost, aby se potvrdila. Poslední výsledky analýz vytékajících důlních vod potvrdily bezprostřední ohrožení zdraví člověka a ekosystému prostředí. Koncentrace se pohybují okolo 800 Bq/m3.