Studium antropogenních toků CO2 ve vybraných jeskyních Moravského krasu - Navrátilová, Šárka (2006)
V Císařské jeskyni v Moravském krasu se uskutečnil průzkum vlivu CO2 na jeskynní systémy. Hlavní pozornost byla zaměřena převážně na proudění CO2 mající původ v lidském dýchání tzv. antropogenní proudění. CO2 je základní komponentou, která řídí celý karbonátový proces. Ve svém nadbytku způsobuje rozpouštění vápenců, při nedostatku naopak růst speleotém. Právě antropogenní toky mohou velmi výrazně ovlivňovat výsledné koncentrace CO2, což představuje potencionální riziko pro celé jeskynní prostředí.