Výskyt UST ve frakcionovaných granitech brněnského masivu - Hönig, Sven (2006)
Anotace v češtině: Granitický peň v Podlesí (Krušné hory) reprezentuje nejvíce frakcionovanou část variského Nejdek-Eibenstockého plutonu. Podlesí (frakcionovaný, peraluminický, F-, Li-, P- bohatý systém, nesoucí Sn, W, Nb, Ta vzácnoprvkovou mineralizaci) je tvořeno dvěma tělesy, které protíná několik plošně uložených žil žilného granitu. V hlavní zvrstvené žíle byly objeveny unikátní UST-Unidirectional solidification textures- (polohy hřebenovitých křemenů, megakrysty Kfs víc jak 6 cm dlouhé,). Podobné stavby objeveny žilných granitech Krumlovského lesa (brněnský masiv). Jedná se o žíly v granodioritech typu Réna, Hlína a Krumlovský les. Tyto žíly vykazují afinitu k NYF pegmatitům, typické je výrazné páskovaní tvořené střídáním jemnozrnného granitu (obsahuje atolové granáty) s hrubozrnnou partií (orientované hřebenovité krystaly Kfs a kyselých plagioklasů, bez granátu).