Molekulární typizace Staphylococcus aureus založená na detekci polymorfizmů u profágů - Čížková, Dagmar (2006)
Cílem této práce bylo hodnocení metody profágové typizace provedené pomocí selektivní hybridizace se směsí fágových sond, ve smyslu její použitelnosti k typizaci blízce příbuzných kmenů S. aureus a její srovnání se stávajícími typizačními metodami. Nejdříve byla připravena směs profágově specifických hybridizačních sond značených digoxigeninem. Za tímto účelem byla identifikována a naklonována sekvence specifická pro fágovou seroskupinu Fb (fágový druh 77) a dvě univerzální fágové sekvence. Kromě nich byly k přípravě molekulárních sond použity také dříve naklonované sekvence specifické pro ostatní fágové seroskupiny (A, B, Fa a L) respektive druhy (3A, 11, 77 a 187). Směs fágově specifických sond byla hybridizována s HindIII a ClaI restrikčními spektry 18 příbuzných epidemických meticilin resistentních nemocničních kmenů S. aureus z několika nemocnic v Praze a Brně. Po zhodnocení výsledných DNA fingerprintů byla zjištěna 100% typovatelnost pro obě hybridizace a srovnatelné, poměrně vys.