Detekce prognosticky významných cytogenetických změn u dětských mozkových nádorů - Lentvorská, Lenka; Kuglík, Petr, 1957-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2006)
Jedna z hlavných úloh súcasných molekulárne cytogenetických štúdií v klinickej genetike a onkológii je detekciou štruktúrnych a numerických aberácií chromozómov zlepšit diagnostiku nádorov tak, aby bolo možné urci nielen presnú diagnózu, ale i biologické vlastnosti ochorenia. Prvým cieom tejto práce bola optimalizácia metódy I-FISH na preparátoch zaliatych v parafíne. Optimalizácia zahrnovala: proces deparafinácie a zistenie optimálneho casu pôsobenia proteázy. Dalším a nadväzujúcim cielom tejto práce bola cytogenetická diagnostika a identifikácia vybraných biologických prediktorov meduloblastomu pomocou I-FISH. Jednalo sa o cielené urcenie prognostických cytogenetických zmien a to amplifikácie MYCC a MYCN génov spolu s cielom odhalit monozómiu, alebo polyzómiu chromozómov 2 a 8.Dalej sa v tejto práci podarilo využit výsledky analýz I-FISH a CGH pre zistenie bližšej biologickej charakteristiky meduloblastomu a ich vplyvu na klinický stav pacientov. Súbor klinických, cytogen.
One of the main tasks of current molecular cytogenetics studies in area of clinical genetics and oncology is improve of tumor diagnostics, using detection of structured and numeric chromosom aberration, the way that, should be possible to determine not only exact diagnosis but also biological properties of disease.The first target of this study was the optimalization of I-FISH method on tissue fixed by formalin and embedded to paraffin. The optimalization included: deparaffination and looking for optimal duration of action of proteing digesting enzyme. Next consequential target of this study was cytogenetic diagnostics and identification of chosen biological predictors of medulloblastoma using I-FISH. It was concerning to determination of prognostics cytogenetics modifications as amplification MYCC and MYCN genes are together with disclosure tendency of monosomy or polysomy of chromosome 2 and 8. Last we can sum up that, FISH and CGH techniquies combination faces to detec.
Vedoucí práce: Petr Kuglík.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006.
Keywords: genetika; molekulární biologie; mozkové nádory; brain tumors; genetics; molecular biology; diplomové práce; master's theses