Detekce prognosticky významných cytogenetických změn u dětských mozkových nádorů - Lentvorská, Lenka (2006)
Jedna z hlavných úloh súcasných molekulárne cytogenetických štúdií v klinickej genetike a onkológii je detekciou štruktúrnych a numerických aberácií chromozómov zlepšit diagnostiku nádorov tak, aby bolo možné urci nielen presnú diagnózu, ale i biologické vlastnosti ochorenia. Prvým cieom tejto práce bola optimalizácia metódy I-FISH na preparátoch zaliatych v parafíne. Optimalizácia zahrnovala: proces deparafinácie a zistenie optimálneho casu pôsobenia proteázy. Dalším a nadväzujúcim cielom tejto práce bola cytogenetická diagnostika a identifikácia vybraných biologických prediktorov meduloblastomu pomocou I-FISH. Jednalo sa o cielené urcenie prognostických cytogenetických zmien a to amplifikácie MYCC a MYCN génov spolu s cielom odhalit monozómiu, alebo polyzómiu chromozómov 2 a 8.Dalej sa v tejto práci podarilo využit výsledky analýz I-FISH a CGH pre zistenie bližšej biologickej charakteristiky meduloblastomu a ich vplyvu na klinický stav pacientov. Súbor klinických, cytogen.