Molekulárně biologická charakteristika exfoliatin A konvertujících fágů Staphylococcus aureus - Holochová, Pavla, 1978- (2006)
Cílem mé diplomové práce bylo provést molekulární charakterizaci exfoliatin A-konvertujících fágů serologických skupin A a B (čeleď Siphoviridae), které byly izolované indukcí UV zářením z genomů virulentních kmenů Staphylococcus aureus. U studovaných bakteriofágů jsem provedla analýzu restrikčních spekter jejich genomů a srovnávací analýzu vybraných oblastí DNA, které obsahují gen eta, gen int, gen ami a dvě specifické sekvence, jedna z replikačního modulu a druhá z kapsidového modulu. Na základě výše uvedených analýz jsem stanovila příbuznost studovaných fágů navzájem a B-fágy jsem srovnávala s bakteriofágem ETA (Yamaguchi et al. 2000), jehož kompletní sekvence je uvedena v databázi GenBank.