Paleontologické lokality v širšom okolí Žiliny - Vergun, Andrej, 1982- (2006)
Predkladaná bakalárska práca sa zaoberá paleontologickými lokalitami Považský Chlmec a Strážov, ktoré sú ukážkou albského (nimnického) flyšového vývoja v rámci klapského pribradlového pásma. Práca popisuje postavenie klapského pásma vo vzahu k s ním susediacim geologickým jednotkám bradlovému a manínskému pribradlovému pásmu a taktiež pojednáva o geologických pomeroch a stratigrafii bradlového i pribradlového pásma. Považský Chlmec i Strážov v poskytli minulosti bohaté nálezy marinnej fauny a tieto nálezy sú v práci porovnávané so súasnými. Zárove je predložený aj kompletný súpis faunistických vrstiev lokalít.