Italienische Realien in den Novellen von Thomas Mann - Miškelová, Veronika (2006)
Thomas Mann během svého života Itálii navštívil několikrát - jako mladík, později se svojí ženou a dětmi. To samozřejmě ovlivnilo i jeho tvorbu, dvě z jeho novel se odehrávají v Itálii. Nejprve napsal novelu Smrt v Benátkách, která vznikla podle skutečnosti, kdy se Mann v Itálii zamiloval do polského chlapce. O několik let později napsal dílo Mario a kouzelník, což je politická novela, která odráží situaci v letech fašistického nástupu v Itálii ovládanou Mussolinim.