Vývoj povrchových krasových vod (Punkva, Moravský Kras) - Závodná, Blanka; Faimon, Jiří, 1950-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2006)
Některé hydrogeochemické studie na řece Punkvě v Moravském krasu ukázaly, že tyto vody nebývají v rovnováze s kalcitem. V období od 11.2. do 21.12.2005 byla monitorována na jedenácti místech voda Punkvy a dvou jejich přítoků. Výsledky ukázaly, že pH, alkalita a většinou i koncentrace Ca2+ v toku mírně rostou, zatímco koncentrace Cl-, NO3-, SO42- a PO43- stagnují nebo mírně klesají. Z modelování vyplývá, že voda je v zimě nenasycená ke kalcitu, během jara a léta se stává nasycenou a na podzim je přesycená ke kalcitu. Monitorované přítoky hydrogeochemii Punkvy příliš neovlivňují. Sedimenty Punkvy obsahují průměrně 100 ppm zinku, 24 ppm niklu a 26 ppm olova vázaných převážně pevně na sediment a 35 ppm mědi vázané hlavně na organickou hmotu.
Some hydrogeochemical studies on the river Punkva in the Moravian karst showed, that these waters are occasionally out away from equilibrium. In the period between 11.2. and 21.12.2005 the river water was monitored at eleven sampling places of Punkva and two of its tributaries. Results show that pH, alkalinity and Ca2+ concentrations slightly increased along the flow path, while Cl-, NO3-, SO42- a PO43- concentrations stagnate or slightly decrease. Modeling suggests that the water is undersaturated with respect to calcite in winter, from spring to autumn trend to be oversaturated. The sequential extraction analysis showed that in the river sediment there is around 100 ppm of zinc, 24 ppm of nickel and 26 ppm of lead fixed mainly fast to the sediment matrix and 35 ppm of copper fixed mainly to organic matter.
Vedoucí práce: Jiří Faimon.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006.
Keywords: hydrogeochemie; krasové oblasti; povrchové vody; hydrogeochemistry; karst regions; karst; surface waters; Moravský kras (Česko); Punkva (Česko : řeka); Moravian Karst (Czechia); Punkva River (Czechia); diplomové práce