Vývoj povrchových krasových vod (Punkva, Moravský Kras) - Závodná, Blanka (2006)
Některé hydrogeochemické studie na řece Punkvě v Moravském krasu ukázaly, že tyto vody nebývají v rovnováze s kalcitem. V období od 11.2. do 21.12.2005 byla monitorována na jedenácti místech voda Punkvy a dvou jejich přítoků. Výsledky ukázaly, že pH, alkalita a většinou i koncentrace Ca2+ v toku mírně rostou, zatímco koncentrace Cl-, NO3-, SO42- a PO43- stagnují nebo mírně klesají. Z modelování vyplývá, že voda je v zimě nenasycená ke kalcitu, během jara a léta se stává nasycenou a na podzim je přesycená ke kalcitu. Monitorované přítoky hydrogeochemii Punkvy příliš neovlivňují. Sedimenty Punkvy obsahují průměrně 100 ppm zinku, 24 ppm niklu a 26 ppm olova vázaných převážně pevně na sediment a 35 ppm mědi vázané hlavně na organickou hmotu.