Penitenciární intervence a jejich očekávané dopady - Kozlík, Miloslav (2006)
Miloslav Kozlík: Penitenciární intervence a jejich očekávané dopady. Bakalářská práce. MU FSS, Brno 2006. Tato bakalářská práce se snaží přiblížit souvislosti výkonu trestu odnětí svobody v instituci věznice. Hlavním, poznávacím cílem práce je zjistit, jaké očekávání mají zaměstnanci Vězeňské služby ČR a odsouzené ženy od vlivu penitenciárních intervencí na životní situaci žen po propuštění z věznice. V teoretické části jsou vymezeny důležité pojmy a souvislosti týkající se problematiky výkonu trestu odnětí svobody, jako jsou jeho hlavní zásady, metody a nástroje pro proces resocializace. Předloženy jsou existující teoretické koncepty zabývající se účelem a funkcí trestu a trestání i možnosti přístupů k práci s vězni v současném českém vězeňství jako k sociální práci. V metodologické části jsou interpretována získaná data vzhledem ke stanovenému poznávacímu cíli výzkumu a v závěru také naznačeny limity práce a doporučení jejího využití.