Souvislosti mezi hodnotovou orientací a drogovou problematikou u adolescentů - Mikulanin, Filip; Kulhavý, Václav; Masarykova univerzita. Katedra sociální politiky a sociální práce (2006)
Anotace V práci se zabývám, jak už název napovídá hodnotovou orientací adolescentů z ohledem na drogovou problematiku. V České společnosti dochází k poměrně novému fenoménu, kterým je zneužívání nelegálních drog a adolescenti jsou poměrně významnou cílovou skupinou, která je tímto problémem ohrožena. Základní východiska práce jsou předpoklady: že období adolescence je jedním z klíčových období pro vybudování interiorizované hodnotové orientace, že období adolescence je kritické a náchylné k rizikovým formám chování, konkrétně ke zneužívání návykových látek a že mezi těmito jevy může být souvislost. V první/teoretické části se snažím vymezit základní pojmy, teoretické přístupy k vybranému tématu a naznačit určité dynamické souvislosti mezi pozorovanými jevy. Vycházím z předpokladu, že hodnotová orientace a schopnost objevovat hodnoty může být jedním z determinantů zneužívání nelegálních drog a současně zneužívání drog může ovlivňovat hodnotovou orientaci a schopnost uskutečňovat/objev.
Anotation As the heading indicates, I deal with value orientation of the adolescents with regard to drug problems in this essay. Quite new phenomenon of abusing of illegal drugs is taking place in Czech society and the adolescents are significant target group being endangered with this problem. This conclusion results from following premises: firstly that the adolescence is one of the most important time for creating of interior value orientation, secondly that this time is very critical and predisposed to hazardous ways of behavior, in concrete terms to abusing of addictive substances and that there could be a connection between all these phenomena. In the first/theoretical part I try to define the basic terms, theoretical attitudes to chosen topic and to suggest certain connection between inquired phenomena. I start from the premise that value orientation and ability to discover values could be one of determinants for abusing of illegal drugs and at the same time that abusing of dru.
Vedoucí práce: Václav Kulhavý.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2006.
Keywords: adolescenti; drogová závislost; drogy; hodnotová orientace; hodnoty; návykové látky; názory a postoje; addictive drugs; adolescents; drug dependence; drugs of abuse; value orientation; values; views and attitudes; bakalářské práce