Souvislosti mezi hodnotovou orientací a drogovou problematikou u adolescentů - Mikulanin, Filip (2006)
Anotace V práci se zabývám, jak už název napovídá hodnotovou orientací adolescentů z ohledem na drogovou problematiku. V České společnosti dochází k poměrně novému fenoménu, kterým je zneužívání nelegálních drog a adolescenti jsou poměrně významnou cílovou skupinou, která je tímto problémem ohrožena. Základní východiska práce jsou předpoklady: že období adolescence je jedním z klíčových období pro vybudování interiorizované hodnotové orientace, že období adolescence je kritické a náchylné k rizikovým formám chování, konkrétně ke zneužívání návykových látek a že mezi těmito jevy může být souvislost. V první/teoretické části se snažím vymezit základní pojmy, teoretické přístupy k vybranému tématu a naznačit určité dynamické souvislosti mezi pozorovanými jevy. Vycházím z předpokladu, že hodnotová orientace a schopnost objevovat hodnoty může být jedním z determinantů zneužívání nelegálních drog a současně zneužívání drog může ovlivňovat hodnotovou orientaci a schopnost uskutečňovat/objev.