Lenguaje jurídico-administrativo: ejemplo de las sentencias judiciales - Polák, Petr (2006)
Práce se zabývá španělským právně-administrativním jazykem. Popisuje tento specifický funkční styl z hlediska morfologického, lexikálního a syntaktického. Na základě tohoto popisu se zaměřuje na detailní rozbor jednoho z nejtypičtějších právnických textů a to soudního rozhodnutí. Typologické znaky právně-administrativního jazyka, které jsou uvedeny v první části práce, jsou poté v druhé části uváděny na konkrétních příkladech. Cílem práce je tak potvrdit nebo případně vyvrátit postuláty uvedené v literatuře o četnosti a specifickém užívání jednotlivých jazykových fenoménů. Práce je v závěru pro názornější ilustraci výsledků výzkumu doplněna o diagramy