Tentativa da emancipação da categoria literária do espaço - Pavlovská, Michaela (2006)
Tato práce se snaží o emancipaci literární kategorie prostoru. Zabývá se touto kategorií jak po stánce teoretické, tak po stránce praktické. Teoretická část se věnuje současným literárněvědným koncepcím a využívá jimi vytvořené terminologie při analýze konkrétního literárního díla. Tímto textem je soubor povídek portugalské spisovatelky dvacátého století Irene Lisboa