Traduçâo do conto de Lídia Jorge Para além das estradas - Petrů, Eva (2006)
Ve své práci se zabývám překladem povídky Para além das estradas, tedy překladem z portugalštiny do češtiny. Úvodem zmiňuji některé momenty ve spisovatelčině životě, které její dílo ovlivnily, a zároveň přibližiji tématiku sbírky, ze které povídka pochází. Nejdůležitější část bakalářské diplomové práce tvoří samotný přklad, k němuž připojuji komentář. Zde se snažím popsat jazykové jevy, které jsou pro oba jazyky specifické. Zároveň se zabývám dalšími konkrétními lingvistickými problémy, které mi překlad této povídky přinesl. Závěrem shrnuji nejdůležitější rozdíly mezi českou a portugalskou jazykovou strukturou a jejich překladem do češtiny