Jazz: The black and white synthesis - Doseděl, Ondřej (2006)
Práce se zaměřuje na jazz jako syntézu evropského a afro-amerického kulturního a hudebního vlivu. Zaměřuje se na jejich vztah, historickou koexistenci a způsob, jakým se podílely na utváření jazzové estetiky. Práce rovněž popisuje vývoj jazzu v jeho různých historických obdobích, zabývá se hodnotami většinové a menšinové kultury ve Spojených Státech a jejich vzájemným ovlivňováním. Dále nastiňuje významné změny odrážející jak afro-americké, tak evropské estetické hodnoty. Vývoj jazzu je v práci popisován jako vzájemná součinnost těchto vlivů, které vzhledem k jejich důležitosti pro popisovanou oblast nemohou být od sebe odděleny.