Leonardo da Vinci, uno scienziato della pittura - Novotná, Dagmar (2006)
Tato bakalářská práce se zabývá životem a dílem osobnosti Leonarda da Vinci a historickým obdobím humanismu a renesance, ve kterém tento významný umělec a vědec žil a pracoval. Analýzou Traktátu o malířství a výtvarných děl Poslední večeře a Madona ve skalách jsme dospěli k závěru, že pro Leonarda nebylo malířství pouze uměním,ale i vědou, jejímž prostřednictvím zobrazil ve svých dílech poznatky z optiky, matematiky, fyziky, botaniky, geometrie či anatomie. Leonardovy obrazy jsou výsledkem jeho vědeckého bádání