Le roman de Milan Kundera la lente ignorance de notre identité - Vyhlídalová, Petra (2006)
V diplomové práci Le roman de Milan Kundera : la lente ignorance de notre identité se zabýváme posledními třemi romány spisovatele Milana Kundery, které spoluutvářejí to, cemu se dnes jiz říká francouzský cyklus. Romány La lenteur, L identité a L ignorance byly napsány v jazyce francouzském a publikovány v letech 1995-2003. Tato práce se zameřuje na charakteristiku hlavních postav, jejich rozbor a vytyčení shodných rysů, které je spojují. Z tohoto hlediska jsme zkoumali především svět těchto postav. Pokoušeli jsme se dokázat, že většina Kunderových hrdinů jsou uprchlíci, někteří jen duševní (tím, že neustále unikají před svou minulostí), jiní byli donuceni odejít ze své země, emigrovat. Co je spojuje je snaha žít nový život. To je však možné, jen pokud se postavy odpoutají od svého dosavadního světa, aby se mohly uzavřít ve světě druhém, ve světě vlastního vyhnanství, ve světě exilu. A právě téma exilu se stalo předním předmětem našeho bádání.