Santiago de Compostela - Urbanová, Zdeňka; Valíková, Hana, 1960-; Masarykova univerzita. Ústav románských jazyků a literatur (2006)
První část práce je překladem historického pojednání o městě Santiago de Compostela v Galicii ze španělštiny do češtiny. Ve druhé části se autor věnuje stylistické analýze uvedeného překladu. Charakterizuje funkční styl originálu a zdůraznůje možnou odlišnost stylistických prostředků ve španělštine a v češtině. Poté uvádí sedm různých překladatelských metod, které umožňují nahradit jednotku figurující ve výchozím jazyce, která neexistuje v cílovém jazyce
The first part of the thesis is dedicated to the translation of historical exposition about Santiago de Compostela, Spanish town in the Galicia region from Spanish into Czech. In the second part, there is a stylistic analysis of the translation. The translation is studied from the point of view of its funcional style and translation methods that enable the translator to substitute elements of the original language inexistent in the target language
Vedoucí práce: Hana Valíková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2006
Keywords: překlady do češtiny; překlady ze španělštiny; stylistika; stylistics; translations from Spanish; translations into Czech; Santiago de Compostela (Španělsko) -- dějiny; Santiago de Compostela (Spain) -- history; bakalářské práce; bachelor's theses