Poutní kostel Panny Marie "U Obrázku" v Liberci - Ruprechticích - Dostalík, Jan, 1983- (2006)
Předložená práce důkladně zkoumá poutní kostel Panny Marie "U Obrázku" především z hlediska uměleckohistorického, nezapomíná však ani na hledisko historické či kulturně-společenské. Je odhalena minulost kostela a poutního místa, pozornost je věnována popisu, funkcím stavby a nejrůznějším významům, které místo prostupují. Práce si všímá i dobových tendencí a vnímání architektonického stylu, které se s časem podivuhodně mění. Nakonec je sumarizován v současnosti zřejmě nejucelenější přehled o doposud opomíjených architektech - autorech projektu.