Metadata Object Description Schema - Švástová, Pavla (2006)
Ve své diplomové bakalářské práci se zabývám metadatovým schématem Metadata Object Description Schema (MODS). V první části se věnuji metadatových schématům obecně, objasňuji pojmy metadata a XML, která jsou nutná pro pochopení MODS a srovnávám jej s dalšími schématy, která jsou v českých paměťových institucích běžně využívána MARC 21 a Dublin Core. Ve druhé části popisuji jednotlivé prvky a podprvky MODS včetně jejich atributů. Třetí část je zaměřena na seznámení se zahraničními i českými projekty, které toto schéma využívají (Minerva, MusicAustralia) a následně ve čtvrté části práce vyvozuji možnosti, jak lze využít MODS v českém knihovnickém prostředí.