Služby knihoven pro seniory - Kuželíková, Lucie, 1982- (2006)
Diplomová práce Služby knihoven pro seniory pojednává o službách knihoven, které jsou zaměřené na seniorskou populaci. Potřeba poskytování specializovaných služeb vychází se společenské situace ovlivněné stárnutím populace. Demografické změny sebou přinášejí možné problematické oblasti. Knihovny mohou být jednou z organizací, která může mít pozitivní vliv na celoživotní vzdělávání, informační gramotnost, sociální inkluzi a předcházení ageismu. V druhé kapitole jsou objasněny pojmy komunitní a odborný typ knihovny a jejich postavení v tématu seniorů. Ve službách pro starší populaci mají výraznější a přirozenější postavení knihovny komunitního typu. Dále se zabýváme podmínkami, které knihovny mají a nebo by měly mít pro poskytování služeb pro seniory. Podmínky jsou tvořeny hmotným materiálním zázemím, personálem knihoven, vlivem činností odborných knihovnických organizací a možnostmi při získávání financí. Ve třetí kapitole jsou analyzovány dokumenty věnující se službám v knihovnách o