Voda a nealkoholické nápoje v pitném režimu dětí, těhotných a dospělé populace - Klegová, Aneta (2006)
Cílem této diplomové práce bylo zjistit na vzorku populace, jaká je dnes preference a skutečná konzumace vody a nealkoholických nápojů. Nejoblíbenějším nápojem, který je také často konzumován je čaj, dále také ovocné a zeleninové džusy a slazené minerální vody. Pitná voda z vodovodu je stále více nahrazována vodami balenými, zejména sycenými minerálními vodami. Velmi často konzumovaným nápojem je káva. Odhad příjmu tekutin většinou neodpovídá příjmu skutečnému, který je nižší, zvláště pokud se do příjmu tekutin nezapočítává množství kávy. Také konzumace potravin bohatých na vodu není dostatečná, zvláště konzumace ovoce a zeleniny. Znalosti pitného režimu jsou celkem uspokojivé. Lidé vědí, jaký by měl být jejich příjem tekutin, znají některé známky nedostatečného příjmu tekutin a také obsah prospěšných látek v pitné vodě. Přesto je jejich pitný režim ve většině případů nedostatečný.