Monitorování mimořádných jevů u onkologických nemocných - Jakubiková, Marie (2006)
Diplomová práce je zaměřena na sledování mimořádných jevů u onkologických nemocných. Do skupiny mimořádných jevů patří situace, které mohou negativně ovlivnit hospitalizaci pacienta. Řadí se zde malnutrice, proleženiny a pády pacientů. Cílem práce bylo zjistit, jestli se vyskytnou souvislosti mezi mimořádnými jevy navzájem a mezi mimořádnými jevy a rizikovými faktory, které mohou mít vliv na vznik těchto jevů. V této práci byl zjišťován výskyt mimořádných jevů u pacientů na vybrané klinice komplexní onkologické péče v Masarykově onkologickém ústavu za období od ledna do prosince roku 2005. Vzorek pacientů byl vybrán náhodně, vždy první den měsíce. Na základě výsledků výzkumu si lze vytvořit určitou představu o tom, kolik pacientů je ohroženo mimořádnými jevy. Ze získaných údajů lze konstatovat, že nejčastější komplikací ve sledovaném souboru bude malnutrice. Tento závěr vyvozujeme z vyššího počtu pacientů s vysokým rizikem vzniku malnutrice. Co se týče rizika vzniku dekubitů ...