Vláknina a její příjem - Zelinková, Lenka (2006)
Tato práce se zabývá problematikou vlákniny - jejím doporučením a příjmem, jejími účinky na lidský organismus a její využití v enterálních přípravcích, potravních doplňcích a jako součást funkčních potravin. Cílem této studie bylo zjistit, jaká je spotřeba vlákniny v Jihomoravském kraji a srovnat dosažené výsledky s ostatními dostupnými údaji v České republice a v zahraničí, porovnat výsledky spotřeby vlákniny dle tabulek a nutričního softwaru u 20 respondentů a zjistit, které potraviny jsou hlavními "dodavateli" vlákniny a jaké jsou znalosti o této složce výživy. Z výzkumu vyplynulo, že průměrná spotřeba vlákniny v Jihomoravském kraji je 21,5g, což neodpovídá výživovému doporučení 30g. Rozdíly ve spotřebě vlákniny se liší dle věku, pohlaví a vzdělání- nejvyšší spotřebu vlákniny mají lidé ve věku 40-60 let, středoškolsky vzdělaní lidé s maturitou a spotřeba vlákniny u mužů je vyšší než u žen. Znalosti o této složce výživy se liší vzděláním, pohlavím a věkem a jsou u vybrané populace n.