Vliv religiozity pracovníků vybrané organizace na jejich postoj k práci - Gordon, Tereza, 1981- (2006)
Práce pojednává o tom, zda a jaký existuje vztah mezi religiozitou pracovník v sociálních službách a jejich postojem k práci. Postojem k práci rozumím soubor pocit, pedstav a motivací, které má lovk spojeny se svým konkrétním zamstnáním. Pro poteby výzkumu jsem tento koncept rozpracovala do tí dimenzí: motivace k práci, vnímání smyslu práce a prožívání syndromu vyhoení. Byl proveden kvalitativní výzkum formou rozhovor s pracovníky organizace, která se vnuje práci s dtmi a mládeží. Pestože nejde o církevní zaízení, pevážná vtšina zamstnanc se oznaila za vící v kesanské tradici. Na základ sesbíraných dat došla autorka k následujícím závrm: Pro výbr povolání v pomáhající profesi nemla religiozita vždy rozhodující vliv, mnohým z pracovník ale usnadnila rozhodnutí se tímto smrem vydat. Mimojiné také proto, že vlivem víry pracovníci nelpli tolik na materiálních hodnotách a byli tak ochotni pijmout i mén placenou práci. Oblast smyslu práce se ukázala jako s religiozitou nejvíce propojená. Vzt.