Životní situace transsexuálních lidí v České republice - Hofírek, Štěpán; Navrátil, Pavel, 1969-; Masarykova univerzita. Katedra sociální politiky a sociální práce (2006)
Práce pojednává problematiku transsexuality z pohledu vybrané teorie sociální práce ekologické perspektivy. Cílem práce bylo porozumění životní situaci transsexuálních lidí v České republice. Byl proveden kvalitativní empirický výzkum s jehož pomocí byly nalezeny odpovědi na výzkumné otázky. Pojednány byly tématické okruhy mezilidských vztahů, diskriminace, politiky, kultury, genderu, skupinové identity a stresu. Konstatováno bylo začlenění transsexuálních lidí do majoritní společnosti a malá úroveň skupinové identity. Pro sociální práci s transsexuálními lidmi bylo odmítnuto reformní paradigma a doporučeny individuální přístupy. Jako základní východisko sociální práce s danou cílovou skupinou byl navržen důraz na jedinečnost životní situace klienta a bezpodmínečná akceptace jeho identity. Délka základního textu: 14 840 slov.
The dissertation deals with the topic of transsexuality from the view of a selected social work theory, the ecological perspective. The goal was to understand the living situation of the transsexual people in the Czech Republic. Qualitative empirical research was performed and answers to research questions were found. Treated were the topics of interpersonal relations, discrimination, politics, culture, gender, group identity and stress. Inclusion of the transsexual people to the major society was stated and so was the low level of their group identity. The reform paradigm was rejected for the use in social work with transsexual people and individual approaches were recommended. As a basic resource of social work with the target group an emphasis on the uniqueness of the clients living situation was suggested along with the unconditional acceptation of clients identity.
Vedoucí práce: Pavel Navrátil
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2006
Keywords: gender; transsexualismus; transsexuálové; životní problémy; gender; life problems; transsexualism; transsexuals; bakalářské práce