Nerovnováhy v životní situaci člověka s psychotickým onemocněním - Topolová, Klára (2006)
Tématem práce jsou nerovnováhy vyskytující se v životní situaci lidí s psychotickým onemocněním. Jejím cílem je porozumění životní situaci člověka s duševním onemocněním psychotického typu a popis nerovnováh, které on sám ve své situaci vnímá. Autorka se zabývá problematikou zdrojů nerovnováh, ohrožujících sociální fungování jedince, jako jsou například projevy nemoci, zvýšená zranitelnost, rodinné prostředí, narušené sociální vazby a postoje společnosti. Použitý koncept životní situace zasazuje téma duševní nemoci do kontextu sociální práce. Formulace klíčových nerovnováh vsociálním fungování lidí s psychotickým onemocněním umožňuje definovat předmět intervence sociálního pracovníka.