Porovnávací studium vlivů parametrů výboje na vlastnosti plazmatu koplanárního bariérového výboje - Čech, Jan, 1982 listopad 27.- (2006)
Tato práce se věnuje studiu vlivu emisních vrstev vytvořených na povrchu 96% korundové keramiky,co by bariéry v koplanárním bariérovém výboji, na parametry výboje a plazmatu výboje hořícího v N2, Ar, resp. ve vzduchu. Jako emisní vrstvy byly použity BaO a TiO2 vrstvy, resp. dusíkovými ionty implantovaná korundová keramika. Měřením elektrických parametrů pomocí digitálního osciloskopu byla zjišťována zápalná a zhášecí napětí, resp. budící výkon a dielektrické ztráty. Pomocí optické emisní spektroskopie byly zkoumány závislosti rotačních teplot OH, resp. vibračních teplot N2 na budícím výkonu, emisní vrstvě a pracovním plynu. Výboj byl též snímán dig. fotoaparátem za účelem zjištění jeho struktury. Prokázal jsem vliv emisních vrstev na snižování zápalných/zhášecích napětí a možnost ovlivnění vibračních teplot použitou emisní vrstvou. Ukázalo se též, že emisní vrstvy mají zásadní vliv na geometrii výboje a zvyšují podíl difuzního plazmatu ku filamentnímu. Pro vrstvu TiO2 dochází k celkové změně geometrie výboje.