CL studium alterace v granitech - Suchánková, Jana (2006)
Anotace: Hlavní náplní mé diplomové práce bylo studium alterací melanosyenitu jihlavského plutonu. Zonální Kfs, zonální orto a klinopyroxeny obsahující odmíšeniny vykazují strukturní znaky charakteristické pro magmatickou fázi. Pi hydrataci hyperstenu vzniká jako částený produkt cummingtonit. Aktinolit vzniká na úkor augitu. Na kontaktu mezi hyperstenem a K-živcem se vytváří biotit spolu s křemenem. Tato reakce se dá zapsat v jednoduché formě jako: 3Opx + Kfs + H2O = Bt + 3Qtz. Při této reakci vzniká podružné množství aktinolitického amfibolu, jehož vznik je dán přítomností odmíšenin Cpx v hyperstenu a andezínu K-živci. Výskyt novotvořeného aktinolitu je častjší a spolu s plagioklasem bohatým An komponentou vznikají na úkor augitu K-živce. Při retrográdní nízkoteplotní reakci se plagioklas přeměňuje na prehnit a albit. Pozorované minerální reakce můžeme interpretovat jako intruzi primárního suchého magmatu do spodní kry, při které došlo v prbůhu rychlé exhumaci k částečné hydrataci a reequilibraci.