Sedimentárně petrografická charakteristika půd Moravského krasu ve vztahu k recentním krasovým procesům - Zatloukalová, Ivana (2006)
Na vybraných lokalitách v severní části Moravského krasu byla provedena sedimentárně petrografická a pedologická charakteristika půdních vzorků odebraných v horizontálních a vertikálních profilech v místech s odlišným vegetačním pokryvem. Jednotlivé vzorky byly pedologicky zařazeny do klasifikace půdních horizontů, byla zkoumána jejich granulometrie, petrologické složení sedimentu a jeho strukturní a mikrostrukturní znaky. Klasty vápenců byly makroskopicky i mikroskopicky zhodnoceny, bylo provedeno i zhodnocení chemického složení ve vztahu k zastoupení organické hmoty a stupni odvápnění.