Surovinová základna kamenných přeslenů ve střední Evropě - Benedová, Šárka, 1982- (2006)
Cílem této práce bylo objasnit vztahy mezi surovinovými zdroji a rozšířením kamenných přeslenů ve střední Evropě. Hlavními centry výskytu jsou jižní Čechy, Prachatice a okolí, kde se nacházejí mastkové přesleny a jižní Morava, kde kde se nacházejí přesleny pravděpodobně především z hornin karpatského flyše. Tyto kamenné přesleny byly srovnávány se surovinami z uvedených oblastí. Ani na Moravě ani v Čechách se však předpokládané zdroje nepodařilo jednoznačně potvrdit nebo vyvrátit. Z okolních zemí Evropy známe významné výskyty kamenných přeslenů pouze z okolí Opole v Polsku, kde je výrobní surovinou vápenec a dále pak z okolí Ovruče a Volyně na Ukrajině. Zde se kamenné přesleny vyráběly z růžové sedimentární břidlice.