Využívání hornin těšínitové asociace v pravěku - Čípová, Irena; Přichystal, Antonín, 1950-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2006)
Cílem práce bylo podchytit využívání hornin těšínitové asociace v pravěku. Zpracován byl materiál z muzeí ležících především v prostoru výskytu hornin těšínitové asociace. Překvapivě bylo zjištěno velice vzácné používání těchto hornin na suroviny broušené industrie. Zato se potvrdilo časté využívání tohoto materiálu jako ostřiva do pravěké keramiky púchovské kultury.
An aim of this thesis was to record the exploitation of rock of teschenite association in prehistory. The material was compiled from museums which are mainly located in the area where rocks of teschenite association is to be find. It was surprisingly found out that only a very limited number of the rock was used as a raw material of polished industry. However, its often use as a temper in prehistoric pottery of Púchov culture was confirmed.
Vedoucí práce: Antonín Přichystal.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006.
Keywords: horniny; pravěk; prehistory; rocks; Podbeskydská pahorkatina (Česko a Polsko); Podbeskydská pahorkatina (Czechia and Poland); diplomové práce