Využívání hornin těšínitové asociace v pravěku - Čípová, Irena (2006)
Cílem práce bylo podchytit využívání hornin těšínitové asociace v pravěku. Zpracován byl materiál z muzeí ležících především v prostoru výskytu hornin těšínitové asociace. Překvapivě bylo zjištěno velice vzácné používání těchto hornin na suroviny broušené industrie. Zato se potvrdilo časté využívání tohoto materiálu jako ostřiva do pravěké keramiky púchovské kultury.