Vývoj přírodního geologického prostředí po uzavření a remediaci dolu Zlaté Hory-západ - Šíma, Zdeněk (2006)
Návrat prostředí k přirozeným podmínkám po uzavření a remediaci dolu Zlaté Hory-západ byl sledován na dlouhodobém vývoji chemického složení povrchových vod. Během patnáctiletého monitoringu byl prokázán dramatický pokles koncentrací všech kontaminujících látek. Dlouhodobý vývoj je v průběhu roku komplikován sezónním kolísáním, které je závislé především na množství infiltrovanévody a průtoku ve vodoteči. Jako hlavní mechanismus snižování kontaminace povrchových vod bylo prokázáno u Al, síranů a částečně i u Cu srážení sekundárních minerálů. U Zn, Mn, Cd, Pb a Cu, lze podle výsledků, uvažovat o adsorpci. Dnový sediment se těmito procesy obohacuje o těžké kovy, Al a sírany. Jejich koncentrace v dnovém sedimentu výrazně sezóně kolísají v závislosti na chemismu vody a na vlastnostech a migraci vlastního dnového sedimentu.