Palynologie vybraných kvartérních lokalit Krkonošského národního parku - Roszková, Alena (2006)
Paleobotanická rekonstrukce vývoje vegetace v Krkonoších je založena na pylové analýze rašelinišť. Rašeliniště se utvářela a akumulovala pylová zrna od skončení pozdní doby ledové a během holocénu. Rašelinné profily byly studovány ze dvou lokalit (Stříbrná bystřina, Rýchory), které se vzájemně vegetačně a topograficky liší. Zkoumaný materiál se skládal z rašelinného mechového sedimentu s malou příměsí minerálního substrátu. Z obou jader (70 cm) byly odebírány vzorky v intervalech 5 nebo 10 cm o objemu 1 až 3 cm3. Četnost palynomorf ve všech vzorcích kromě vzorků z hloubek 10 cm byla velmi dobrá. Výsledky pylové analýzy byly názorně zobrazeny v pylových diagramech vytvořených v programu POLPAL.