Charakteristika bazaltů, alkalických bazaltů a andezitů a jejich uplatnění v technologii asfaltobetonů - Kureková, Radana (2006)
V práci jsou předloženy výsledky studia vzorků hornin odebraných z lokalit v okolí Semil (Chuchelna, Proseč a Brodec), v Malužiné a v Kamenci pod Vtáčnikom. Na základě minerálního a chemického složení, fyzikálních vlastností a mikrostruktur hornin z těchto lokalit jsou vyvozeny závěry o jejich vhodnosti či nevhodnosti jako kameniva do asfaltobetonů vodohospodářských staveb. Cílem diplomové práce bylo z daných lokalit vybrat nejvhodnější lokalitu kameniva pro plánovanou opravu pláště horní nádrže přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně. Z provedených studií vyplývá, že v minerálním složení andezitů z Kamence pod Vtáčnikom nebyly prokázány škodliviny a výsledky fyzikálních zkoušek potvrzují vysokou pevnost v tlaku a dobrou mrazuvzdornost. Proto se tyto andezity jeví jako nejvhodnější ze zkoumaných hornin pro použití do vodohospodářských asfaltobetonů.