Degradace stavebních materiálů hradu Veveří - Trojanová, Zuzana; Gregerová, Miroslava, 1948-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2006)
Anotace: Diplomová práce podává přehled o stavebních materiálech, které byly použity na stavbu hradu Veveří. Shrnuje stupeň degradace malty, omítky, cihly a pískovce, tj. stavebních materiálů, které podléhají nejvíce degradačním procesům. Mezi hlavní degradační faktory všech stavebních materiálů patří voda a s ní spojené působení vodorozpustných solí. V průběhu ročního monitoringu eflorescentů, které přímo dokládají zasolení zdiva, byla prokázána přítomnost vodorozpustných síranů, dusičnanů a uhličitanů. Řada z nich má hygroskopické vlastnosti, které intenzivně přispívají k celkovému zavlhčení materiálu a vedou k jejich mechanické erozi. Pro potřeby restaurátorských oprav, zejména historického zdiva, bylo provedeno detailní petrografické studium historických až recentních malt a omítek. Pomocí studia látkového složení písčité frakce a rekrystalizace mikritového vápenného pojiva byly identifikovány jednotlivé stavební fáze hradu Veveří. Bylo prokázáno, že ve všech stavebních etapách bylo pro těžbu písku využito terasových náplavů řeky Svratky.
Annotation: Diploma work gives overlook of building materials used during the construction of the castle Veveri. It summarize the grade of degradation for mortars, plasters, bricks and sandstone it means building materials which are most affected by the degradation process. The main degradation factor for all construction materials is water with its dissolved salts. During one year observation of the efflorescent which is a proof of salted masonry have been found sulphates, nitrates and carbonates soluble in the water. Numbers of those have hygroskopic characteristics which contribute to material moisture and lead to mechanic erosion. The deep petrografic study of historic but also recent mortars and plasters has been made for the needs of renovation above all renovation of masonry. Thanks to composition of sand fraction and recrystallization of mikrit lime cement we can define single construction stages of the castle Veveri. It can be declared that for all construction periods sediment sand from fluvial terraces of the river Svratka had been mined.
Vedoucí práce: Miroslava Gregerová.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006.
Keywords: Veveří (hrad); degradace stavebních materiálů; eflorescenty; hygroskopicita; malty; stavební kámen; building stones; mortar; diplomové práce; master's theses