Degradace opukového kamene na souboru historických staveb - Marešová, Lenka (2006)
Degradace opukového kamene je spojena s mnoha faktory. Podílí se na ní fyzikální a chemické procesy, které jsou často doprovázené biodegradací. Vlivem těchto procesů dochází ke změně mechanických, fyzikálních, chemických a estetických vlastností samotné horniny. Posuzována byla také architektonická pozice kamene ve stavbě, kvalita studovaných hornin a jejich provenience. Důležitou predispozicí pro procesy zvětrávání jsou pórovitost a vlhkost, proto byla sledována přirozená vlhkost hornin, nasákavost a vlhkost vyvolaná přítomností efflorescentů. Byl určen stav a příčiny degradace hornin historických budov a identifikovány efflorescenty. Prováděn byl experiment mrazuvzdornosti kamene. Objekty byly posouzeny i z hlediska nutnosti sanačního zásahu.