Supergenní mineralizace na ložisku Nová Ves u Rýmařova - Víšková, Eva (2006)
Ložisko Pb Zn rud Nová Ves u Rýmařova se nachází ve vrbenské skupině silezika. Je známo dobře vyvinutým gossanem, ale i minerály vznikajícími na haldovém materiálu nebo důlních chodbách. Minerály gossanu (goethit, lepidokrokit, pyromorfit, dundasit, anglesit, cerusit, hemimorfit, malachit, covellín, chalkozín, plumbogumit a linarit) a (sub)recentní minerály hald (hydrozinkit, chalkantit a langit) byly studovány mikroskopicky, RTG práškovádifrakční analýzou a elektronovou mikrosondou. Detailněji byl studován chemismus goethitu, lepidokrokitu, pyromorfitu a hydrozinkitu. Minerály in situ (gossan) vznikají reakcemi primární mineralizace s okolním horninovým prostředím v podmínkách zvětrávání bez antropogenních vlivů. (Sub)recentní minerály jsou závislé na mineralogickém, chemickém, petrologickém a granulometrickém složením haldového materiálu. Většinou jde o produkty krystalující z prosakujících a vzlínajících vod.