Kontaminace podzemních vod v areálu ZPA Nová Paka - Klíma, Pavel (2006)
Práce se zabývá určením míry a rozsahu kontaminace podzemních vod v areálu podniku ZPA Nová Paka. V rešeršní části práce jsou zhodnoceny přírodní poměry a zpracovány výsledky předchozích průzkumů na lokalitě. Práce se zabývá i charakteristikou chlorovaných uhlovodíků, které na lokalitě představují hlavní kontaminanty podzemních vod. Při vlastní práci byly na průzkumných vrtech v areálu provedeny čerpací a stoupací zkoušky, objasňující hydrodynamické vlastnosti zvodněného prostředí s ohledem na transport kontaminantů. V programu pmwin byl vytvořen numerický model proudění podzemních vod na lokalitě, rozsah kontaminace a prognóza jejího dalšího vývoje byla zpracována programem biochlor. Potenciální rizikovost kontaminace byla posouzena podle metodického pokynu vytvořeného organizací U.S. EPA.