Faunistická analýza vybraných druhů savců Moravského krasu - Fránek, Jan; Zukal, Jan, 1967-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2006)
Diplomová práce zpracovává faunistická data o výskytu a početnosti velkých druhů savců na území Moravského krasu a blízkého okolí. Na rozdíl od prací o jiných skupinách savců (drobní zemní savci, letouni), podobná práce o zájmovém území nebyla publikována. Výsledky práce jsou shrnuty samostatně pro každý druh. Celkem jsem zpracoval 20 druhů velkých savců patřících do řádů: hmyzožravci (Insectivora), hlodavci (Rodentia), šelmy (Carnivora), zajíci (Lagomorpha) a sudokopytníci (Artiodactyla). U studovaného druhu jsou uvedeny publikované údaje a data z vlastního výzkumu, která jsou rozdělena podle čtyř metod zpracování (vlastní pozorování, dotazník ministerstva životního prostedí, roční výkazy o stavu zvěře a odstřely). V diskusi diplomové práce jsou výsledky srovnány s publikacemi zabývajícími se obdobnou tematikou na jiných územích České republiky.
The diploma thesis represents faunistic data about the occurrence and the abundance of selected large mammal species in the area of the Moravian karst and its surroundings. Up to present only articles about bats and small terrestrial mammals were published but data on large mammals are almost missing. Obtained results are summarized separately for each species and 20 species of the large mammals are represented in my thesis including Insectivora, Rodentia, Carnivora, Lagomorpha and Artiodactyla. The ecology of species under study is described by means of published data and the data searched out by myself. The research was carried out by four methods (my own observation, questionnaire of the Ministry of Environment, materials about hunting districts and detailed elaboration of shooting).
Vedoucí práce: Jan Zukal
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006
Keywords: fauna -- analýza; hlodavci; hmyzožravci; sudokopytníci; šelmy; zajíci; animals; Artiodactyla; carnivora; fauna; hares; insectivores; rodents; Moravský kras (Česko); Moravian Karst (Czechia); diplomové práce; master's theses