Sexuální chování adolescentů a nebezpečí HIV - Žampachová, Markéta (2006)
Cílem této práce bylo zmapování a porovnání rizikového sexuálního chování adolescentů ve věku 15 až 18 let z hlediska nebezpečí nákazy virem HIV v zemích bývalého sovětského bloku, a to konkrétně v České republice, Bulharsku, Chorvatsku, Polsku, na Slovensku, ve Slovinsku a v Srbsku. Soustředila jsem se zejména na to, jak se čeští adolescenti v tomto chování liší nebo podobají adolescentům z ostatních zemí. Analyzovaná data byla získána z mezinárodního výzkumu Mládež a AIDS, který proběhl v roce 1997. Základem práce je srovnání adolescentů ve zmíněných zemích z hlediska jejich riskantního sexuálního chování vzhledem k možnosti nakazit se virem HIV, znalostí o AIDS a možnostech jeho přenosu a vlivu těchto znalostí na jejich sexuální život. Statistickou analýzou dat bylo zjištěno, že přesto, že naprostá většina adolescentů ve všech zemích má poměrně dobré znalosti o tom, jak se vyvarovat nakažení virem HIV, těmito znalostmi se ve svém sexuálním životě příliš neřídí, protože si sami nepři.