Vzdělanostní homogamie a její regionální diferenciace v 90. letech dvacátého století v České republice - Střelcová, Lenka (2006)
Předmětem práce je vzdělanostní homogamie, hypogamie a hypergamie v jednotlivých okresech České republiky v devadesátých letech dvacátého století. Analýza dat, které byly získány od Českého statistického úřadu, je rozdělena na část deskriptivní, popisující jednak hrubé míry sňatečnosti a absolutní vzdělanostní homogamii, hypogamii a hypergamii, a na část explorativní, kde se věnujeme loglineárnímu modelování a relativním mírám vzdělanostní homogamie, hypogamie a hypergamie. Vždy se jedná o data, diferencovaná na základě věku snoubenců v době uzavření sňatku, tvořící skupiny 1) snoubenců bez ohledu na věk, 2) snoubenců ve věku do 30ti let a 3) snoubence ve věku nad 30 let. Byly formulovány hypotézy, z nichž ty, které říkají, že jednotlivé okresy České republiky se liší v absolutních mírách vzdělanostní homogamie, hypogamie i hypergamie a to v obou případech, jak s ohledem na věk, tak bez ohledu na věk snoubenců, a že vzdělanostní homogamie u snoubenců mladších 30ti let je vyšší než u sn.