Kamenná kolonie a občanské sdružení Kamenka případová studie - Slavičínský, Jiří (2006)
Tato kvalitativní případová studie se snaží především prostřednictvím rozhovorů s obyvateli Kamenné kolonie, kteří se dnes angažují v občanském sdružení Kamenka, přiblížit průběh gentrifikace kolonie, ke které dochází zhruba od přelomu 70. a 80. let minulého století, i to, jací lidé zde dnes žijí a s jakými problémy se potýkají. Kamenná kolonie je bývalá nouzová dělnická kolonie postavená ve 20. a 30. letech minulého století v Brně. Studie ukazuje, že to, co lákalo nově příchozí do Kamenné kolonie, kterou její původní obyvatelé pomalu opouštěli, nebyly jen vlastnosti lokality samotné - jako její malebnost, pitoresknost a příjemné přírodní okolí - ale i atmosféra, která se zde vytvářela v souvislosti s nonkonformním životním stylem prvních novousedlíků - mladých lidí, z nichž mnozí byli umělci. Dnešní Kamenná kolonie je pak sociálně velmi zajímavým a různorodým místem. Kromě zbytku původních dělnických rodin zde žijí lidé zabývající se uměním i skupina specialistů a odborníků, někdy oz.