Na cestě za důstojným životem motivy a strategie migrace Arménů žijících v Brně - Klvaňová, Radka, 1980- (2006)
Tato kvalitativní studie se snaží postihnout migrační proces v celé jeho komplexitě a popsat jej z pozice aktérů migrace. Zaměřuje se na zkoumání motivů a strategií migrace Arménů žijících v Brně a okolí, kteří přicházejí do České republiky od počátku devadesátých let dvacátého století. Teoretickými východisky práce jsou teorie sociálních sítí a biografický přístup ke studiu migrace. Analýza migračních strategií Arménů je zasazena do kontextu jejich životů, sítí sociálních vztahů, ve kterých participují a institucionálního rámce vymezeném českou migrační politikou. Z tohoto hlediska jsou odhalovány motivy a strategie migrace Arménů v jednotlivých fázích migračního procesu - při rozhodování o migraci, na cestě do cílových zemí i při jejich integraci v Česku přičemž je zdůrazněna provázanost a otevřenost jednotlivých fází migrace. Sociální sítě, zejména ty založené na společném etnickém původu, hrají různě důležitou roli ve všech fázích migračního procesu jednotlivých Arménů a jejich dů.