Náboženství a sekularizace v Evropě - Kirchner, Filip (2006)
Hlavním cílem mé práce je zodpovězení otázky, zda proces modernizace a proces strukturální diferenciace nevyhnutelně vede k poklesu významu institucionalizované religiozity a k privatizaci náboženství v jednotlivých evropských populacích. Za tímto účelem používám sekundární analýzu dat Evropského výzkumu hodnot 1999/2000 (mezinárodní datový soubor) pro mezinárodní srovnání. Ve své práci pak dále zohledňuji teoretické poznatky Steva Bruce, že náboženství v evropských společnostech slábne ve svém sociálním významu a stává se privatizovaným, vyjma situací, kdy plní jinou funkci než je vazba jedince k nadpřirozenu. S tím pak dále koresponduje mínění Davida Martina, že pozitivní překrytí s národním mýtem je nezbytnou podmínkou vitálního přežívání náboženství v moderní společnosti.